Знижка -3% при оплаті на сайті. Застосовується у кошику при виборі онлайн оплати.

Блог

Слідами відходів або пригоди стічних вод

Yukhymenko

26.11.2021

2515

У статті розглядаються найбільш поширені методи очищення, нормативи, що регулюють концентрацію забруднюючих речовин, і очисні споруди, що використовуються для різних типів стічних вод. Джерело надходження питної води в наші будинки і квартири всім нам добре відомий – це поверхневий (річка або інший водойму природного або штучного походження) або підземне джерело (свердловина), вода з якого через системи водопідготовки під тиском потрапляє до наших кранів. Однак, що відбувається з водою, використаної для миття посуду, прання білизни, і водою, що пройшла... як би це м'якше висловитися... обробку нашим організмом? Ми знаємо, що ця вода йде по каналізаційних трубах, але куди?
Слідами відходів або пригоди стічних вод

Зміст

  • Типи стічних вод
  • Нормативи
  • Способи очищення
  • 1. Механічна
  • 2. Біологічна
  • 3. Фізико-хімічна
  • 4. Дезінфекція
  • Очисні споруди
  • Сепаратори нафтопродуктів
  • Сепаратори жирів
  • Станції біологічної очистки
  • Септик
  • Резервуари

Типи стічних вод

Стічні води, які покинули нашу квартиру, називаються господарсько-побутовими. Бувають ще промислові стічні води, які є відходами виробництв, а також – поверхневі, тобто дощова вода і талий сніг або лід. Спробуємо простежити шлях стічних вод після їх потрапляння в систему каналізації. Забруднена вода збирається системою трубопроводів, потрапляє в каналізаційну систему міста і направляється на очищення на міські очисні, або на локальні очисні споруді (ЛОС), де очищається від забруднень:

  • неорганічного (або мінерального) походження;
  • органічного походження;
  • змішаного, тобто забруднення як органічного, так і мінерального походження;
  • біологічних;
  • хімічних, токсичних.

Нормативи

При скиданні в міську мережу, стоки повинні відповідати певним, встановленим державою, норм, які регулюють гранично допустимі концентрації забруднюючих речовин. В Україні – це «Правила приймання стічних вод в системи централізованого водовідведення», затверджених наказом №316 Міністерства розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 01.12.2017 р При скиданні очищених стоків необхідно керуватися Санітарними правилами і нормами охорони поверхневих вод від забруднення СанПіН 4630-88 (на даний час даний документ повинен бути перевиданий).

Способи очищення

Устаткування торгової марки СLEAN – це сепаратори нафтопродуктів, сорбційні фільтри, комплексні системи очищення, сепаратори жиру, резервуари, комплектні насосні станції, комплектні колодязі, станції біологічної очистки, корпуси яких виготовлені зі склопластику. Вибираючи для себе обладнання торгової марки СLEAN, Ви обираєте якість і надійність. Локальні каналізаційні споруди від Водаленд призначені для очищення як промислових, так і побутових стічних вод.

Зони застосування: аграрно-промислові комплекси, дорожньо-транспортні інфраструктури, АЗС, спортивні об'єкти, котеджні забудови, будівництво або реконструкція об'єктів промислового або громадянського типу та ін.

Стічні води, потрапивши на очисну споруду, проходять такі стадії очистки, а саме:

  • механічну або попередню;
  • біологічну;
  • фізико-хімічну;
  • дезінфекційну
  • доочистку або остаточну.

1. Механічна

На першій попередній стадії стічні води очищаються від нерозчинних і нерозчинених домішок. Іншими словами, виконується груба очистка від великих скупчень бруду (сміття, каміння, і ін.), Які можуть засмічувати і забивати труби. Для цього застосовуються спеціальні решітки або грата (з механізованої або ручної очищенням) для забруднень розміром від 2 мм до 16 мм, і сита для більш дрібних включень.
Потім вода проходить через пісколовки горизонтального або вертикального типу. Як можна здогадатися з назви, пескоуловители призначені для осадження дрібних частинок піску, скла, глини, шлаку тощо.
Далі вода надходить в первинні відстійники. Тут вона знаходиться в спокійному стані, завдяки чому під дією гравітації на дно осідають дрібнодисперсні складові забруднень, переважно мінерального походження (дрібні частинки грунту, глини, піску, нафти та ін.). Первинні відстійники бувають трьох типів:

  • вертикального;
  • горизонтального;
  • радіального (різновид горизонтального).


Відстійники можуть бути обладнані жіроулавлівающий пристроями, які виділяють з стоків нерозчинені жири і подібні гідрофобні речовини (плівки), які спливають на поверхню води, після чого видаляються.
Ще до механічної стадії очищення можна віднести: усреднители стічних вод – резервуари, призначені для накопичення та вирівнювання нерівномірного скидання протягом доби для забезпечення ефективної подальшої очистки.

2. Біологічна

На наступній стадії, поки ще не до кінця очищена, вода піддається біологічному очищенню, яка передбачає вплив на воду певних мікробів (т.зв. активному мулу або біоплівки) або дощових черв'яків. Мікроорганізми, які очищають воду, можуть бути аеробними, тобто які вимагають для своєї життєдіяльності кисень, або анаеробними, в таке не потребують.
На сьогоднішній день використовують 3 найбільш поширених варіанту видалення органічних домішок за допомогою аеробних мікроорганізмів:

  • еротенки – вільно плаваючі мікроорганізми (активний мул);;
  • біофільтри – закріплені мікроорганізми на сітчастої або інший завантаженні (біоплівка);
  • біотенках – сукупність двох вище описаних методів.


Аеротенки – це резервуари, в яких стічні води змішуються з активним мулом (аеробними мікроорганізмами) і насичуються киснем, необхідним для їх життєдіяльності. В аеротенках активний мул вільно плаває у всьому обсязі. В результаті відбувається інтенсивне окислення органічних забруднень, що містяться в водах.
Біофільтри –резервуари, які мають спеціальний шар наповнювача (тіло фільтра), що складається з завантаження (сітчастої, кілець Рашига, йоржів, щебеню, гравію і т.п.), яка обростає згодом спеціальною плівкою з мікроорганізмів. Для підтримки життєдіяльності мікроорганізмів в спорудження подається повітря. При проходженні стічної води через наповнювач фільтра, аеробні мікроби вступають в реакцію з розчиненими органічними домішками, які не змогли здолати механічні фільтри, приводячи до їх окислення і відкладенню.
Для завершення біологічного очищення необхідно відокремити аеробні мікроорганізми від очищеної води. Для цього призначені вторинні відстійники. Найбільш поширені типи: вертикальні, радіальні; менш поширені – горизонтальні. У вторинному відстійнику затримується активний мул / біоплівка, а очищена вода надходить на подальшу очистку або скидання (в залежності від необхідної ступеня очищення стоків). Затримані мікроорганізми з вторинного відстійника, розподіляючись на два потоки, відправляються в аеротенк (для очищення стоків) і накопичувач мулу (для видалення надлишкового кількості).

 

3. Фізико-хімічна

Фізико-хімічна стадія передбачає очищення стічної води як від решти зважених, нерозчинених речовин, так і виділення з води розчинених забруднювачів, яким вдалося «проскочити» попередні стадії. Перші виділяються з води за допомогою коагуляції, тобто злипання нерозчинених сумішей в згустки, що випадають в осад; флотації, при якій частинки бруду піднімаються на поверхню за допомогою бульбашок повітря і видаляються, і інших методів. Для інтенсифікації даних методів використовують добавки – флокулянти.

4. Дезінфекція

Після попередніх стадій очищення в стічній воді можуть залишитися патогенні і хвороботворні мікроорганізми. Для їх знищення стоки дезінфікують за допомогою сильнодіючих окислювачів (обробка розчинами хлору або гіпохлориту натрію, озонування, тобто знищення залишилися в воді шкідливих мікроорганізмів за допомогою газу озону (O3); ультрафіолетового випромінювання.

Очисні споруди

Вище ми вже згадали основні очисні споруди, що використовуються для очищення стічних вод. Це решітки/ сита, пісколовки, первинні відстійники, аеротенки, вторинні відстійники, дезінфекція. Даний набір споруд найбільш характерний для великих міських станцій очищення господарсько-побутового стоку.

У наш час найбільш поширених використання локальних очисних споруд для очищення будь-якого виду стоку (промислового, зливового, господарсько-побутового та ін.) До локальних очисних споруд відносяться:

Сепаратори нафтопродуктів

Сепаратори нафтопродуктів очищають стічні води на територіях, де можливе їх забруднення відходами нафтопереробної промисловості.

Сепаратори жирів

Сепаратори жирів виділяють зі стоків неемульговані жири і рослинні олії. Їх застосовують для очищення стічних вод підприємств громадського харчування і харчової промисловості.

Станції біологічної очистки

Станції біологічної очистки використовуються для установки біля побутових, господарських і промислових будівель, що знаходяться далеко від системи міської каналізації.

Септик

Септик використовується для очищення побутових і господарських стоків - спеціальний резервуар, в якому побутові стічні води проходять через такі стадії очищення: осадження частинок важча за воду і спливання речовин легше води; очистка стоків за допомогою анаеробних бактерій.

Резервуари

Резервуари – системи, які використовуються для зберігання питної і протипожежної води, технічних і агресивних рідин, хімічної сировини, сільськогосподарської продукції та інших матеріалів.

Отже, очищена вода перш, ніж потрапити назад в грунт або водойму, проходить складний шлях очищення, минаючи цілий ряд різних механізмів і пристроїв, піддаючись безлічі хімічних і біохімічних реакцій.

При дотриманні зазначених державних норм і правил можна не боятися, що життєдіяльність людини призведе до забруднення навколишнього середовища.

Вас можуть зацікавити
Сепаратор жиру зі шламокамерою GreaseMegaH горизонтальне виконання
ціна:

Уточнюйте ціну
у менеджера

Під замовлення

Купити

Порівняти

  • Матеріал: склопластик
  • Вага, кг: 341-2250
  • Продуктивність л/с: 10-50
  • Діаметр корпусу, мм: 1800-2400
  • Об'єм жиру, л.: 1010-5695
  • Об'єм шламокамери, л.: 1072-6865
Септик трикамерний SepticPro
ціна:

Уточнюйте ціну
у менеджера

Під замовлення

Купити

Порівняти

  • Матеріал: склопластик
  • Діаметр корпусу, мм: 1000-2400
  • Тип продукції: септик
  • Продуктивн. м3/доба, номінальна: 1-24
  • Кільк. пост. прож. осіб: 6-160
  • К-ть камер у септику: 3
Станція біологічної очистки Organic ProCAS
ціна:

Уточнюйте ціну
у менеджера

Під замовлення

Купити

Порівняти

  • Матеріал: склопластик
  • Діаметр корпусу, мм: 1400-2400
  • Тип продукції: станція біологічної очистки
  • Продуктивн. м3/доба, номінальна: 3-30
  • Потужн. компресора, Вт/год: 42-215
Сепаратор нафтопродуктів і піску OilPro200Н горизонтальне виконання
ціна:

Уточнюйте ціну
у менеджера

Під замовлення

Купити

Порівняти

  • Матеріал: склопластик
  • Вага, кг: 462-5395
  • Продуктивність л/с: 10- 350
  • Діаметр корпусу, мм: 1400-3000
  • Довжина корпусу, мм: 3600-13400

поділитись:

Інші статті

Блог

Принцип дії і влаштування установок очистки побутових стічних вод

Блог

Монтаж дощоприймача та його роль у системах поверхневого водовідведення
Реєстрація

Зареєструватися як

  • Приватний покупець
  • Дилер
Поле обов'язкове для заповнення.
або
Бажаєте продовжити перегляд сайту українською мовою?